МЕЖДУНАРОДН0 СЪТРУДНИЧЕСТВО

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН КОМИТЕТ ГЕОРГИОС ДАСИС ПРИСТИГА В СОФИЯ НА ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ

Президентът на Европейския икономически и социален комитет (EИСК) в Брюксел Георгиос Дасис ще посети България на 14 и 15 януари т.г. Визитата на Георгиос Дасис в София е по покана на председателя на българския Икономически и социален съвет (ИСС) проф. д-р Лалко Дулевски.

Това е първото официално посещение на Георгиос Дасис по покана на национален съвет от страна- член на Европейския съюз. Георгиос Дасис бе избран за президент на Европейския икономически и социален комитет през октомври миналата година. Той е начело на Комитета като представител на групата на синдикатите в ЕИСК.

В програмата на посещението се предвиждат срещи на президента на ЕИСК с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Предвиждат се още посещения в БНБ и в УНСС.

В самото начало на визитата си в София президентът на Европейския икономически и социален комитет ще се срещне с членовете на българския Икономически и социален съвет и ще обсъди 12-годишния опит на ИСС в развитието на гражданския диалог. Икономическият и социален съвет ще връчи на Георгиос Дасис почетния знак на Съвета за принос в развитието на организираното гражданско общество.

Георгиос ДАСИС – Президент на ЕИСК

 • Синдикален активист в Гърция от 15-годишна възраст
 • Активист срещу военния режим в Гърция (1967-1974)
 • Постоянен член на националния състав на Общата федерация на труда в Белгия от 1976 до 1980 г.
 • От 1981г. е представител на Гръцката обща федерация по труда в Европейската конфедерация на профсъюзите, в Международната конфедерация на профсъюзите и Международната организация на труда
 • От 1982 г. е член на изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите
 • Член на ЕИСК от 1981 до 1990 г. и от 2002 г.
 • Президент на регионалната секция на ЕИСК 1986 до 1990 г.
 • Член-основател на Института по труда на Общата конфедерация на гръцките работници (1990 г.) и секретар по международните въпроси
 • Президент на секция ЕСО (Икономически и валутен съюз и икономическо и социално сближаване) на ЕИСК от 2004 до 2008 г.
 • Президент на Групата на работниците в ЕИСК от 2008 до 2015 г.
 • Президент на ЕИСК от 2015 до 2018 г.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава