НОВИНИ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ИСС : АКО СЕГА ГОВОРИМ ЗА ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ, СКОРО ЩЕ ГОВОРИМ ЗА ДИГИТАЛНО СБЛИЖАВАНЕ

Дигитализацията на българската икономика и на българските компании, както и дигиталните умения не само на работещите хора, но и на всички групи в обществото, ще бъдат  основни теми в бъдещата работа на Икономически и социален съвет (ИСС), каза новоизбраният от Народното събрание председател на ИСС Зорница Русинова. Тя участва в уебинар на Световната банка, посветен на наскоро публикувания доклад на СБ „Европа 4.0: Да се обърнем към дигиталната дилема“. Ако в момента говорим за дигитална трансформация, скоро ще трябва да говорим за дигитално сближаване, изрази позиция председателят на ИСС.

Дискусията, която клонът на Световна банка в България организира, е стъпка  към решенията, които предстои да направи България в посока ускоряване процеса на дигитализация, каза още г-жа Русинова. Тя подчерта, че в условията на глобалния процес на дигитализация, който беше още по-силно ускорен от пандемията Ковид 19, България все още не се позиционира добре. Според доклада на Световната банка сравнението между различни държави за скоростта на дигитализация на икономиката не са в полза на нашата страна. Но България има своите отлични специалисти в областта на високите технологии и те ще помогнат в процесите, с които трябва да догоним другите, изрази надежда председателят на ИСС. Промените, които настъпват не засягат само икономиката, те засягат цялото общество в много аспекти, коментира още Зорница Русинова. Според нея едно от основните предизвикателства пред България е да създаде сред обществото базисни умения за справяне с новите технологии, както и да отдели особено внимание на правата на потребителите и тяхната защита от евентуални рискове. Имаме и задължението да информираме потребителите за възможностите им дигиталната среда и как правилно да се възползват от тях, добави още тя.

Председателят на ИСС почерта, че  дискусията на Световната банка за ускоряване на дигитализацията в България ще продължи и в Икономическия и социален съвет чрез обсъждане между работодатели, синдикати, третия сектор и  представители на академичната общност в търсенето на нови пътища да се постигнат набелязаните цели и България да бъде с водещи показатели в дигитализацията на икономиката и в новите умения на хората.

В уебинара участва също и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев, представители на Световната банка, на Агенцията за малки и средни предприятия, икономисти и други експерти. Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на СБ за за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия представи доклада за Индустрия 4.0 и подчерта основните акценти в него.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава

АРХИВ

Банер
Банер