ПУБЛИКАЦИИ В МЕДИИТЕ

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЕИСК ГЕОРГИОС ДАСИС ПОСЕТИ УНСС

Проф. Стати Статев, Георгиос Дасис, проф. Борислав Борисов и проф. Лалко Дулевски (отляво надясно) по време на срещата в кабинета на ректора

Публикация от УНСС, 15.01.2016 г.

Президентът на Европейския икономически и социален комитет (EИСК) Георгиос Дасис, който е на първото си официално посещение у нас по покана на председателя на българския Икономически и социален съвет (ИСС) проф. д-р Лалко Дулевски, беше гост на нашия университет.

Проф. Дулевски, който е и председател на Общото събрание на УНСС, представи на госта ректора проф. Стати Статев и проф. Борислав Борисов, почетен професор и почетен ректор на УНСС, председател на Парламентарната група на АБВ – една от четирите управляващи партии, и председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Проф. Дулевски отбеляза с благодарност факта, че през есента на 2003 г., когато се създава българският ИСС, проф. Борисов, тогава ректор на УНСС, предоставя на новата институция зали и кабинети. Благодарение на тази подкрепа ИСС се регистрира и започна своята дейност – в неутралната среда на най-големия икономически университет в Югоизточна Европа, подчерта проф. Дулевски. На проф. Борисов дължим старта на ИСС, добави той и отбеляза, че УНСС е и неговият университет, с който е свързан завинаги.

Проф. Борисов е истински приятел, защото да покажеш такава чувствителност към институция на гражданското общество, означава да имаш подход и отношение към демократичното развитие, заяви г-н Дасис.

a6b57 g2

Ректорът проф. Статев връчи на г-н Дасис статуетка „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на Университета за национално и световно стопанство“ „за укрепване на връзките между гражданските структури и университетското образование“ (на снимката долу) и го покани да изнесе лекция пред академичната общност на УНСС.

a6b57 g3

„За мен е голяма чест да получа тази статуетка - каза президентът на ЕИСК. – С удоволствие приемам поканата да бъда лектор във Вашия университет, защото основната роля на Европейския икономически и социален комитет е да организира младите хора да се борят за евроинтеграцията, за да живеем заедно в мир. Работата с младите граждани на Европейския съюз е приоритет в дейността на ЕИСК“, подчерта г-н Дасис.

a6b57 g4

 След срещата гостът разгледа аула „Максима“ и конферентните зали на университета

a6b57 g5

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава